سرفههای مزمن و طولانی مدت در کودکان و نوزادان نشانه عفونت است؟
سرفه مزمن یکی از علائم شایع در کودکان است که شامل تعداد زیادی سرفههای تکراری است. سرفه مزمن به عنوان سرفه روزانهای شناخته میشود که از بین نمیرود و طولانیتر از 4 تا 8 هفته است. هیچ کدام از منابع نظر یکسانی در خصوص مدت زمان سرفه ی مزمن در کودکان ندارند.
اکثر موارد سرفه مربوط به عفونتهای تنفسی هستند که از یک کودک سالم انتظار نمیرود به آن مبتلا باشد. سرفه مزمن میتواند تأثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی یک خانواده داشته باشد، خواب کودک، حضور در مدرسه و بازی او تأثیر میگذارد. سرفه همچنین ممکن است اولین علامت یک بیماری جدی باشد.
ارزیابی دقیق سرفه مزمن، شناسایی هر ویژگیای که مستلزم توجه و نگرانی والدین است، بسیار مهم است.
فهرست
- 1 مراقب سرفههای طولانی مدت کودکتان باشید
- 2 تماس با ما
- 3 سرفه ی پست وایرال یا سرفه ی پس از عفونت
- 4 انواع و علل سرفه در کودکان
- 5 سرفه حاد در کودکان (به مدت دو هفته یا کمتر)
- 6 سرفه مزمن در کودکان
- 7 آسم
- 8 بیماری بینی و سینوس
- 9 وضعیت معده و مری
- 10 عفونت پست وایرال
- 11 عفونت باکتریال مجاری تنفسی تحتانی
- 12 استنشاق جسم خارجی
- 13 عادت سرفه
- 14 سرفه در اثر مواد محرک
- 15 عوارض جانبی
- 16 علت سرفه دوران کودکی چگونه تشخیص داده میشود؟
- 17 درمان
- 18 درمان های مختلف و داروهای خانگی برای سرفه مزمن کودکان چیست؟
- 19 چه زمانی پس از مشاهده ی علائم سرفه کودکان باید با پزشک تماس بگیرید؟
- 20 چرا کودک من فقط در شب سرفه میکند؟
مراقب سرفههای طولانی مدت کودکتان باشید
به عنوان یک پدر و مادر، شنیدن سرفه کودک شما ممکن است باعث ناراحتی شود. با این حال یک سرفه گاه به گاه همیشه بدان معنی نیست که یک مشکل وجود دارد. سرفه با از بین بردن مخاط، مواد محرک و عفونتهای دستگاه تنفسی از بدن کودک شما محافظت میکند. کودکان ممکن است چندین بار در روز سرفه کنند یا در صورت وجود عفونت ویروسی تعدادی سرفه که تا چند هفته ادامه دارد را داشته باشند. با این حال، در صورت مشاهدهٔ سرفهای که بیش از دو تا سه هفته طول میکشد، باید بلافاصله به پزشک متخصص اطفال مراجعه نمایید.
چنانچه کودک شما مدام سرفه میکند و احتمال میدهید مزمن شده است، توصیه میشود به پزشک متخصص اطفال مراجعه نمایید تا هر چه سریعتر درمان مناسب کودکتان تجویز شود. جهت کسب اطلاعات بیشتر یا رزرو نوبت در کلینیک من و کودکم شماره های 03136826450 تماس حاصل فرمایید.
سرفه ی پست وایرال یا سرفه ی پس از عفونت
پس از اینکه بدن ویروس را از بین میبرد، فرد احساس بهتری خواهد داشت، تب ناپدید میشود، همه احساس بهتری خواهند داشت، بچهها شروع به بازی میکنند، و اشتهای آنها باز میگردد. اما آسیب و التهاب در بینی و قفسه سینه میتواند باقی بماند ، تولید موکوس یا آب بینی همچنان ادامه دارد. آب بینی میتواند از بینی خارج شود و یا به طور ناراحت کنندهای، به پشت گلو برسد و در نتیجه سرفههای تلخ آزار دهندهای را موجب گردد.
بچهها میتوانند یک یا دو بار در روز یا هر چند دقیقه یک بار سرفه کنند. این سرفهها میتوانند به صورت یک یا دو سرفه ی کوچک و یا صدای بزرگی به صورت چندین بار در یک زمان باشد. این سرفهها میتوانند خشک یا مرطوب باشند. زمانی سرفه مرطوب می گویند که حبابهای کوچکی از خلط در حال حرکت در اطراف را میتوان شنید که در نتیجه باعث ایجاد صدایی بلندتر میگردند.
اما شاخص مهم این است که کودکان خوب به نظر میرسند. تب وجود ندارد، کودک غذا میخورد و بازی می کندو قطعاً هیچ مشکلی در تنفس وجود ندارد. مورد آزار دهنده این است که سرفه میتواند هفتهها ادامه یابد.
انواع و علل سرفه در کودکان
انواع سرفه در کودکان با توجه به علت آن میتواند به صورت زیر باشد:
سرفه حاد در کودکان (به مدت دو هفته یا کمتر)
اکثر کودکان به علت عفونتهای ویروسی دستگاه تنفسی فوقانی، مانند سرماخوردگی، دورههای مکرری از سرفه را دارند. کودکان سالم پیش دبستانی در مهدکودک میتوانند در سال هشت بار عفونت تنفسی ویروسی با سرفه داشته باشند که هر کدام حدود 10 روز طول میکشند.
به ندرت، سرفه به علت وجود یک جسم خارجی در مجاری هوایی اتفاق می افتد. این سرفه ممکن است پس از یک دوره خفگی اتفاق می افتد، اما گاهی اوقات ممکن است دورهٔ خفگی، مخصوصاً در کودکان کم سن تر دیده نشود. اگر فکر میکنید این مشکل وجود دارد، بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید.
سرفه مزمن در کودکان
علل مختلفی برای سرفه مداوم یا مزمن در کودکان وجود دارند.
اکثر کودکان مبتلا به آسم مجاری هوایی ملتهب و متورم دارند که معمولاً باعث ایجاد صدای خس خس میشود. اما گاهی اوقات تنها علامت سرفهای است که توسط عفونت های ویروسی بدتر میشود، یا این سرفه زمانی اتفاق می افتد که کودک شما در خواب است یا ممکن است از طریق ورزش و هوای سرد تحریک شود.
ریزش پست نازال ناشی از رینیت یا عفونت سینوس (سینوزیت) میتواند سرفه مزمن ایجاد کند. معمولاً علائم دیگری نیز وجود دارند، اما گاهی تنها علامتی که شما متوجه آن هستید، سرفه است.
در برخی از کودکان علت سرفه مزمن، مایع معدهای است که به گلو بر میگردد. این حالت رفلکس نامیده میشود و ممکن است بدون سوزش سر معده به آرامی بروز کند. بعضی از کودکان ممکن است علائمی مانند صدای خشن و یا خفگی داشته باشند. برای تعیین علت، پزشک شما ممکن است آزمایشهایی انجام دهد تا ببیند آیا اسید به معده ریفلاکس میکند یا خیر.
پس از ابتلا به یک عفونت تنفسی ویروسی، کودکان سالم میتوانند علائمی از قبیل سرفه را برای مدت چندین هفته داشته باشند. درمان خاصی برای این سرفه وجود ندارد که در نهایت از بین میرود. داروهای سرکوب کننده میتوانند در کودکان مدرسهای استفاده شوند، اما همیشه مشکل را حل نمیکنند.
باکتریها گاهی میتوانند مجاری تنفسی تحتانی را آلوده کنند و باعث تحریک و سرفه شوند. علت وقوع این علائم ناشناخته است، و گاهی اوقات بهترین روش درمان مشخص نیست. پزشک به شما کمک خواهد کرد تا با این مشکل مبارزه و آن را در کودک خود درمان نمایید.
اجسام خارجی مانند اسباب بازی و غذا میتوانند به طور تصادفی در هر سنی وارد مجاری تنفسی شوند، اما اغلب این مشکل در سن دو تا چهار سالگی رخ میدهد. فرو بردن اجسام خارجی میتواند موجب ایجاد سرفه برای چند هفته تا چند ماه گردد تا زمانی که علت کشف شود.
عادت به سرفه کردن یک مشکل سرفه مداوم است که علت جسمانی مشخصی ندارد. گاهی اوقات این عادت پس از ابتلا به یک عفونت تنفسی ویروسی ساده ادامه مییابد. سرفه معمولاً خشک و تکراری است و یا یک سرفه صدا دار است. سرفه حاد معمولاً زمانی اتفاق می افتد که کودک شما بیدار است و خواب نیست. عفونت عصبی عضلانی همچنین میتواند این نوع سرفه را ایجاد کند.
قرار گرفتن در معرض دود تنباکو و سایر آلایندهها (دود ناشی از سوزاندن چوب، آلودگی هوا و دود وسایل نقلیه) میتواند منجر به سرفه و بدتر شدن سرفه ی مرتبط با آسم یا رینیت شود.
عوارض جانبی
سرفه کردن مداوم میتواند خسته کننده باشد. سرفه میتواند خواب را مختل کند و مشکلات متعددی را به وجود آورد، از جمله:
• سردرد
• سرگیجه
• تعریق زیاد
• از دست دادن کنترل مثانه (بی اختیاری ادرار)
• شکستن دندهها
• غش کردن (سنکوپ)
علت سرفه دوران کودکی چگونه تشخیص داده میشود؟
همانند بسیاری از ارزیابیهای دیگر پزشکی، گرفتن یک تاریخچه ی کامل و انجام یک معاینه فیزیکی جامع به طور کلی منجر به داشتن لیست محدودی از امکانات تشخیصی میشود.
مسائلی که در هنگام بررسی سابقه سرفه ی دوران کودکی مورد توجه قرار میگیرند، عبارتند از:
• مدت و شدت سرفه
• ویژگی سرفه (به عنوان مثال، سرفه ی خشن)
• رویدادهایی که منجر به سرفه میشوند (به عنوان مثال، احتمال استنشاق یک جسم خارجی)
• رویدادهایی که بر سرفه تأثیر میگذارند (مثلاً فعالیت بدنی که باعث افزایش سرفه و تنگی نفس در هنگام خس خس سینه میشود)
• حوادث قابل پیش بینی مرتبط با سرفه (به عنوان مثال، علائم بیماری GERD مرتبط با تغذیه)
• بدتر شدن علائم و پیشرفت تب (به عنوان مثال، پنومونی به عنوان یکی از عوارض عفونت دستگاه تنفسی فوقانی)
• تأثیرات محیطی (مثلاً آلرژی بینی)
• مؤلفههای عاطفی احتمالی (به عنوان مثال، موتورتیک خوش خیم)
آزمایشها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
• اشعه ایکس قفسه سینه و یا اشعه ایکس سینوس
• تستهای عملکرد ریه ، تعیین کفایت قابلیت تنفسی ریه و کاهش توانایی و قدرت آن
• آزمایش آلرژی
• آندوسکوپی و برونکوسکوپی (قرار دادن دستگاه یک قابل انعطاف با دوربین برای ارزیابی مجاری تنفسی فوقانی)
درمان
اگر فرزند شما پس از ابتلا به یک عفونت تنفسی ویروسی سرفه مزمن روزانه داشته باشد، به طور معمول نیازی به درمان خاصی ندارد به ویژه اگر طی یک یا دو هفته سرفه از بین برود.
درمان اصلی سرفه مزمن باید بر اساس علت اصلی و زمینهای آن باشد. این جستجو برای علت معمولاً شامل مشاوره با پزشک میشود. در صورتی که سرفه کودک شما به طور فزایندهای خسته کننده باشد و مدت زمانی طولانیتر از آنچه که فکر میکنید منطقی است، ادامه دارد، اگر سرفه همراه با خون است یا سرفه با فعالیتهای روزمره کودک تداخل داشته باشد، باید به پزشک مراجعه نمایید.
داروهای بدون نیاز به نسخه از قبیل داروهای رقیق کننده ی مخاطی مانند گایفنسین و داروهای سرکوب کننده سرفه مانند دکسترومتورفان میتوانند مورد استفاده قرار گیرند. گرچه اکثر داروهای ضد سرفه بدون نسخه به طور خاص مؤثر نیستند، ممکن است در کودکی بهتر از کودک دیگر تأثیر داشته باشد.
اگر فکر میکنید فرزند شما ممکن است آسم داشته باشد، به یک متخصص آلرژی ایمونولوژی، که اغلب به عنوان یک متخصص آلرژیست معرفی میشود، مراجعه نمایید. متخصص آلرژی بهترین پزشک برای تشخیص و درمان این نوع بیماری است.
درمان های مختلف و داروهای خانگی برای سرفه مزمن کودکان چیست؟
با توجه به تنوع علل (اتیولوژی) سرفه دوران کودکی، درمانهایی که در دسترس هستند باید بر اساس عامل عفونت استفاده شوند.
مراقبتهای خانگی به اندازه درمانهای دارویی مؤثر نمیباشند. بنابراین توصیه میشود پیش از شروع هر نوع درمان با پزشک متخصص اطفال مشورت نمایید.
• عفونتهای مکرر تنفسی (سرماخوردگی) به استراحت، مایعات و مراقبت های مناسب بهتر جواب میدهند. مطالعات متعدد نشان دادهاند که داروهای مختلف بدون نسخه مفید نیستند. علاوه بر این، تعدادی از مطالعات عوارض جانبی بالقوه را برای کودکان زیر شش ساله به دلیل ماهیت داروهایی که در این فرمولاسیونها وجود دارند، نشان دادهاند.
• استفاده از یک مرطوب کننده هوای سرد ممکن است برای درمان تورم حنجره (جعبه صدا) همراه با سرفهٔ خشن بسیار مفید باشد. گاهی اوقات یک دوز دارو ضد التهابی دگزامتازون (دکادرون) تجویز میشود.
• عفونتهای باکتریایی (به عنوان مثال، پنومونی، عفونتهای سینوسی) به خوبی به آنتی بیوتیک های منتخب پاسخ میدهند.
• صدای سوت مانند با داروهای مختلف استنشاقی درمان میشود، و اگر نگرانی در مورد فرو بردن یک جسم خارجی وجود داشته باشد، ممکن است نیاز به برداشتن آن از طریق برونکوسکوپی داشته باشید (به بالا مراجعه کنید).
• بیماری ریفلاکس معده و مری (GERD) ممکن است از طریق غلیظ کردن فرمول برای نوزادان و یا داروهای خوراکی بسته به شدت علائم و عوارض ریفلاکس اسید به مری مورد استفاده قرار گیرند.
چه زمانی پس از مشاهده ی علائم سرفه کودکان باید با پزشک تماس بگیرید؟
شما باید در صورت وجود موارد زیر با پزشک متخصص اطفال خود تماس بگیرید:
• سن کودک کمتر از سه ماه است یا زودتر از 3 هفته متولد شده است
• تلاش زیادی برای نفس کشیدن میکند (به نظر میرسد از راه پله بالا آمده است)، قادر به تنفس و تغذیه راحت نیست و یا تنفس بسیار پر سر و صدایی دارد.
• پس از گذاشتن یک قطعه کوچک غذا در دهان یا خوردن غذا، سرفه میکند.
• سرفههای سخت یا تکراری که از تنفس جلوگیری میکند یا در حین سرفه رنگ صورت او آبی میشود. این موضوع مخصوصاً در مواردی که کودک به طور کامل در برابر سیاه سرفه (سرفه باکتریایی واگیردار) ایمن نشده است، رخ میدهد.
• سرفه بسیار سختی دارد و دورههایی از استفراغ رخ میدهد.
• به مدت طولانی از خوردن یا نوشیدن خودداری میکند یا آب دهان او غیر قابل کنترل است.
• سرفه به صورت مداوم و طولانیتر از دو هفته است.
چرا کودک من فقط در شب سرفه میکند؟
علل سرفه شبانه میتواند از عفونتهای جزئی مانند سرماخوردگی تا موارد و مشکلات جدیتر مانند آسم متفاوت باشند. سرفه طولانی مدت بیش از 4 هفته و در شب سرفهٔ مزمن در نظر گرفته میشود و باید توسط یک پزشک ارزیابی شود.