درمان بیماری سیاه سرفه کودکان و نوزادان با آنتی بیوتیک
سیاه سرفه عفونت تنفسی (عفونت ریهها) است که باعث سیاه سرفه میشود. این عفونت توسط باکتری به نام بوردتلا پرتوزیس ایجاد میشود و بسیار مسری است.
کودک شما میتواند آن را از تماس مستقیم با کسی که به آن باکتری آلوده شده است یا فقط از طریق تنفس هوا آلوده به میکروب دریافت کند. باکتریها معمولاً به بینی یا گلو وارد میشوند. امروزه به دلیل واکسینه شدن بچهها در برابر سیاه سرفه این بیماری دیگر رایج نیست.
فهرست
علائم سیاه سرفه
- سیاه سرفه معمولاً با نشانههایی مانند سرماخوردگی، مانند آبریزش بینی و سرفه خشک لینک به مقاله سرفه خشک، شروع میشود که حدود یک هفته طول میکشد.
- پسازآن، سرفه پیشرفت میکند که ممکن است برای چندین هفته ادامه یابد. سرفه شدید و طولانی است و اغلب با صدای خسخس بلند پایان مییابد. سرفه میتواند برای 10 هفته یا بیشتر ادامه یابد.
- بعضی کودکان سرفه میکنند و پسازآن دچار استفراغ میشوند.
- کودکان معمولاً سرفه طولانی دارند.
- در موارد شدیدتر، نوزادان و کودکان ممکن است دچار تنگی نفس پس از اسپاسم سرفه شوند.
- عفونتهای دیگر مانند ذاتالریه (عفونت قفسه سینه) و عفونت گوش میانی نیز رایج هستند.
- نوزادان بسیار کوچک زیر شش ماه ممکن است بهجای سرفه دچار آپنه شوند.
چه زمانی در مورد علائم سیاه سرفه کودک به پزشک مراجعه کنیم؟
والدین باید در موارد زیر فرزند خود را نزد متخصص اطفال ببرد:
- سرفه مکرر و ناراحتکننده است.
- پس از سرفه، دچار تنگی تنفس میشود.
- پس از سرفه اطراف دهان کبود میشود.
- دارای تب طولانیمدت و همچنین سرفه است.
- سرفه دارد و همچنین از گوشدرد شکایت دارد.
- در حال حاضر سیاه سرفه دارد و دچار کاهش وزن شده و به نظر میرسد بدنش دچار کمآبی شده است.
تشخیص سیاه سرفه
پزشک اغلب با پرسیدن سؤالاتی درباره سرفه یا بررسی اسپاسم کودک تصمیم میگیرد که آیا مبتلا به سیاه سرفه شده است یا خیر. آزمایش مخاط بینی و آزمایش خون گاهی اوقات ممکن است در تائید تشخیص مفید باشد. با این وجود اگر کودک سه هفته یا بیشتر سرفه داشته باشد یا قبل از نمونهبرداری مصرف آنتیبیوتیک را شروع کرده باشد ممکن است باکتری تشخیص داده نشود.
درمان سیاه سرفه
نوع درمان بستگی به موارد بسیاری دارد ازجمله:
- سن کودک
- شدت علائم
- چه مدت کودک علائم داشته است؟
به دلیل اینکه شدیدترین نوع سیاه سرفه در کودکان جوان دیده میشود بهاحتمال زیاد آنها در بیمارستان بستری میشوند تا از نزدیک تحت مراقبت و درمان قرار گیرند. کودکان بزرگتر هم که حالشان خیلی بد باشد معمولاً نیاز به بستری در بیمارستان دارند. زمان بهبودی برای هر کودک متفاوت است.
آنتیبیوتیکها
پزشک ممکن است آنتیبیوتیکهایی را برای کودک تجویز کند اما این همیشه ضروری نیست. درمان با آنتیبیوتیک دوره عفونت کودک را (تا پنج روز یا کمتر) کاهش میدهد. باوجود آنتیبیوتیکها، برای چندین هفته سرفه ادامه مییابد. اگر کودک بیش از سه هفته سرفه داشته باشد، دیگر عفونی نیست. در این موارد آنتیبیوتیکها معمولاً موردنیاز نیستند.
مراقبت در منزل
- تعداد وعدههای غذایی کودک را افزایش دهید اما حجم آن را کم کنید و به او مایعات بدهید.
- سعی کنید کودک را در معرض مواد حساس زا مانند دود سیگار قرار ندهید.
رفتن به مدرسه
کودک نباید در مدرسه یا مهدکودک حضور یابد:
- در صورتی که سه هفته پس از شروع سرفه آنتیبیوتیک مصرف نکرده است.
- تا زمانی که حداقل پنج روز از دوره مصرف آنتیبیوتیک گذشته باشد.
اگر کودک دچار مبتلا به سیاه سرفه باشد و واکسینه نباشد، آنها باید سه هفته یا بیشتر از مهدکودک یا مدرسه دور باشند تا زمانی که واگیری آن از بین برود.
راههای جلوگیری از انتقال سیاه قلبی به دیگران
سیاه سرفه بهآسانی گسترش مییابد. اغلب دیگر اعضای خانواده یا افرادی که در تماس نزدیک با بیمار هستند نیز عفونت را دارند.
- سیاه سرفه فقط قبل از شروع و برای سه هفته پس از شروع سرفه عفونی است. اگر به کودک آنتیبیوتیک داده شود، تا قبل از پنج روز از شروع مصرف آنتیبیوتیک هنوز هم میتواند عفونت را گسترش دهد.
- تا زمانی که کودک عفونت دارد آنتیبیوتیکها باید به هرکسی که در همان خانه زندگی میکند و یا در تماس با کودک است داده شود که زنان در ماه آخر بارداری و نوزادان کمتر از یک ماه هم شامل آن میشوند.
راههای جلوگیری از ابتلا کودک به سیاه سرفه
- ابتلا قبلی به سیاه سرفه به معنی مصونیت مادامالعمر او از این بیماری نیست.
- واکسیناسیون بهترین راه برای جلوگیری از سیاه سرفه است.
- واکسن سیاه سرفه برای همه کودکان در دو، چهار، شش و 18 ماهگی و چهارسالگی توصیه میشود. پسازآن دوز بیشتر مناسب بزرگسالان در 12-13 سالگی داده میشود.
- همه نوزادانی که کمتر از شش ماه دارند درخطر ابتلا به سیاه سرفه قرار دارند زیرا آنها سه دوره واکسن را تکمیل نکردهاند. اگر واکسن ششماهگی بهموقع داده نشود برای نوزادان خطرناک است.
- به مادران توصیه میشود در طول بارداری واکسن مربوط به سیاه سرفه را دریافت کنند زیرا این کار نوزادان را در طی چند هفته اول از سیاه سرفه محافظت میکند. واکسیناسيون در سهماهه سوم بارداری (هفته 28 تا 32) توصیه میشود.
- برای حفاظت بیشتر از نوزادان واکسنهای دوماهگی میتواند از هفته شش تجویز شود و نوع قویتر آن در سن سه سال و نیمی داده میشود.
- همه والدین باید واکسیناسیون فرزند خود را بررسی کنند و از پزشک خود بخواهند تا اگر دوزی داده نشده است آن را به نوزاد تزریق کند.
- اگر کودک در فضایی قرارگرفته که بیمار مبتلا به سیاه سرفه حضورداشته است، ممکن است برای محافظت از آنها نیاز به مصرف آنتیبیوتیک باشد. والدین باید با پزشک درباره این موضوع صحبت کنند.